Kordély, bordély, fortély - na de sordély?!
A fura csőrű mezőgazdászok álma

Elég jó jelnek számít, ha a fotózni induló ember már az autóból kiszállva, öt métert megtéve szembe találja magát egy madárral. Főleg, ha ez a madár a sordély. Nem hinném, hogy a köznyelvben sokan beszélnek erről a kis énekesről, én is előbb hinném, hogy a sordély jelentése valami szerszám, vagy eszköz, mint azt, hogy róla van szó:

img_7303-edit.jpg

Milyen már az a csőr?! Mindenesetre nem csak a fotósnak jó jel a sordély jelenléte, hanem a mezőgazdaságnak is, mert ha egy területen egy kicsit erőteljesebben meglöttyintik a permetszert vagy bármi más vegyszert, akkor a recés csőrű madár egyszerűen odébbáll. Kedves női olvasók most a szívükhöz fognak kapni, mert bár két fészekaljnyi fiókát is felnevelnek egy évben, de a költésben kizárólag a tojó vesz részt. Sőt, a hím még az etetést is lepasszolja a mamának, mivel ő a nap nagy részében az énekléssel van elfoglalva - a tojó helyében megértenék, nem, hogy etetés meg segítség helyett inkább dalol a papa?! :)

Mutatom: 

img_7345-edit.jpg

Szerencsére a szántón sétálva a derékig érő fűben épp elém szállt egy, így egy kicsit más szemszögből is sikerült fotózni a sordélyt:

Kamerába nézés:img_8726-edit-edit.jpg

Aztán profil:

img_8737-edit.jpg

És végül a hát- és faroktollak:

img_8768.jpg

Itt már akkora volt a csalános, hogy még gumicsizmában is elég kellemetlen volt a haladás, ráadásul számomra ismeretlen sárga apró csúszómászók hada rám ugrott és elég kényelmetlen helyzetbe hozott. Amíg vakarásztam magam, egyszer csak megrezzent a csalános és már rohant is az őz fejvesztve, kettőnk között nem volt öt méternél több.

Bár az első kép bemozdult, de a hangulata miatt így sem dobtam el:

img_8739-2.jpg

Aztán a nagy meglepődésből ocsúdva még egy ugrás sikerült félig hátulról:

img_8749.jpg

Láttam amúgy korábban, jó 5-600 méterre tőlem legelészni az őzet, aztán pár percig nem figyeltem és teljesen szem elől vesztettem. Itt aztán kiderült, hogy egy irányba sétáltunk...

Visszafelé még találkoztam a már sokat emlegetett cigánycsukkal, aztán nem sokkal messzebb a rozsdás csukkal is. A két madár nagyon hasonlít egymásra, de a rozsdás csukot a feltűnő fehér szemsávból egy pillanat alatt meg lehet különböztetni a cigánycsuktól.

Szóval... Cigánycsuk (fehér szemvonal nélkül, ellenfényben, nem túl szépen):

img_8801.jpg

img_8811-edit.jpg

És egy jó kiállású rozsdás csuk tojó, ahogy épp a környéket kémleli a bokor tetejéről.

img_8816.jpg

img_8817.jpg

img_8819.jpg

Az egerészölyvek is a környéken fészkelnek, és ahogy a fájuk közelébe érek legalább az egyik elkezd körözni a terület fölött és hangos sikoltásokkal tudatja, hogy figyelnek. Ahogy már említettem, imádom őket fotózni:

img_7353-edit.jpg

Visszatérve az őzre... Körülbelül húsz percet álldogáltam a csalánosban egy helyben állva, a sordélyt fotózva, ami alatt valószínűleg húsz percet álldogált mellettem pár méterre az őz is. Bár fotózás közben fokozottan figyelek és igyekszem a lehető legnagyobb csendben menni, ráadásul tényleg csak csalán volt kettőnk között, még így sem vettem észre. Nyilván simán benne van, hogy én voltam vak meg süket - de azért kicsit valószínűbb az, hogy a rejtőzködési gyakorlat billentette a mérleget az őz oldalára, hogy aztán egyszer csak, amikor úgy érezte, hogy átléptem a határt, felugorjon és jó pár kilométerig meg se álljon. Mindenesetre felejthetetlen élmény marad ilyen közelről látni egy vadon élő állatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr3213953296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása