A rét sikolya

A rét sikolya

A rét sikolya

A rágcsálók rémálma testközelből

Többször szerepelt már egerészölyv az oldalon (itt, itt és például itt is) néhány képen, és körülbelül ugyanennyiszer el is mondtam, hogy mennyire imádom őket figyelni - meg ha esély van rá, fotózni is. Mivel "régóta" nem jártam már kint a szántón, gondoltam megnézem, mi újság van arra, azzal a szilárd elhatározással fűszerezve, hogy ölyveket fogok fotózni.

2018/6/18 : Boda B. Szólj hozzá!
Esti etetés dolmányoséknál

Esti etetés dolmányoséknál

Esti etetés dolmányoséknál

Avagy a követelőző kölyök esete

Hetek óta próbálok közel kerülni egy dolmányos varjú családhoz, akik a Dunaparton élnek - de mindeddig bármilyen óvatosan közelítettem, kúsztam-másztam, fák mögött bujkáltam, semmivel nem tudtam túljárni az eszükön, és mielőtt képek születtek volna, mindannyian arrébb álltak. 

2018/6/14 : Boda B. Szólj hozzá!
Gólyatöcs a levegőben

Gólyatöcs a levegőben

Gólyatöcs a levegőben

Élmények a Kiskunsági Nemzeti Parkból

Az első impulzus, amiért el akartam kezdeni madarakat fotózni egy gólyatöcsről készült felvétel volt, amit egy magazinban láttam. Fekete-fehér tollazat, előrehajló piros láb egy nagy víz közepén a lemenő Nap fényében - annyira megragadott, hogy tényleg ennek köszönhetően kezdtem el beleásni magamat a természetfotózásba. Nyilvánvalóan ennek megfelelően, amióta fotózom, azóta szerettem volna gólyatöcsöket fényképezni, ami több dolog miatt sem egyszerű. 

2018/6/11 : Boda B. Szólj hozzá!
A lakótelepi énekes

A lakótelepi énekes

A lakótelepi énekes

Rigók minden mennyiségben

A természetfotózásról az embernek elsőként az jut eszébe, hogy messze kell gyalogolni nehéz felszereléssel, aztán a vadregényes táj közepén üldögélve jó pár órát még várakozni is kell, míg végre megjelenik a várva várt alany. Ez persze az esetek nagy többségében többé-kevésbé igaz is lehet, de ezekért a most következő képekért csak a lépcsőházban kellett lesétálni.

2018/6/08 : Boda B. Szólj hozzá!
A helyi Dagobert bácsiék

A helyi Dagobert bácsiék

A helyi Dagobert bácsiék

Az igazi kacsamesék

Rákattantam mostanában egy kicsit a vízimadarak fotózására. Elsősorban azért, mert rettenetesen kikapcsol az, hogy üldögélek a folyóparton, még akkor is, ha cserében százezer szúnyog lakmározik rajtam. Az egyik leggyakoribb vendég az öbölben a tőkés réce, akire egy délutáni séta során csak legyintünk, annyit látjuk. Pedig...

2018/6/06 : Boda B. Szólj hozzá!
A hófehér hóhér

A hófehér hóhér

A hófehér hóhér

Nézd csak meg az ötforintos hátulját!

Vadászó vízimadarakat fotózni az egyik legérdekesebb dolog - legalábbis szerintem. A szürke gém és sikló csatája után ezúttal egy nagy kócsaggal találkoztam ugyanazon a helyen - és tényleg, nézzétek meg az ötforintos hátulját, kócsag van rajta! 

2018/6/04 : Boda B. Szólj hozzá!
Rókafi klub a földút szélén

Rókafi klub a földút szélén

Rókafi klub a földút szélén

Kiskunsági élmények - első rész

Nem olyan régen a Kiskunsági Nemzeti Parkban jártunk és azóta próbálom megfogalmazni az ott látottakat, illetve az élményeket. Annyira sokszínű, élettel teli, csodálatos hely, hogy nagyon nehéz ezt pár sorban összefoglalni, még képekkel is, ráadásul annyi minden történt iszonyatosan rövid idő alatt, hogy körülbelül könyvet lehetne belőle írni. Az élmények sorában ezúttal hátulról előre haladok...

2018/6/02 : Boda B. 2 komment
Morcos meggyvágók

Morcos meggyvágók

Morcos meggyvágók

Téli képek sorozat - második rész

Pont egy hete jelent meg a pár hónapos visszaemlékezés, amikor a még havas fák között főként cinegéket fotóztam. Folytatnám a megkezdett sort, ezúttal azonban az egyik örök kedvencem, a meggyvágó lesz a főszereplő.

2018/5/30 : Boda B. Szólj hozzá!
Reszkessetek, tetvek

Reszkessetek, tetvek

Reszkessetek, tetvek

Nehéz a lótetű élete, ha hét éhes banka várja az ételt

Be volt ütemezve már előre jó pár írás, de a szombat reggelem az összeset felülírta. Gábor, aki édesapám barátja, felrakott egy pár képet a Facebookra búbosbanka fiókákról. Rövid üzenetváltást követően kiderült, hogy van egy pár, aki évek óta a kertjében költ. Elég izgatott lettem, mert nagyon régóta szerettem volna közelebbről is megcsodálni ezt a hihetetlenül izgalmas madarat. 

2018/5/29 : Boda B. 2 komment
Hernyót a gyereknek

Hernyót a gyereknek

Hernyót a gyereknek

Avagy mennyire ügyes vadász a széncinege

Az már tegnap kiderült, hogy a mezei veréb különlegesen ügyesen fogyaszt szedret! Viszont ugyanilyen ügyesen gyűjtöget a széncinege a fiókáknak - igaz, ő nem éri be holmi gyümölccsel, egyből ragadozó üzemmódba kapcsol és számolatlanul repíti haza a hernyókat a kicsiknek.

2018/5/25 : Boda B. 2 komment
Eper szedő szakkör

Eper szedő szakkör

Eper szedő szakkör

Mezei veréb - a gyümölcs szakértő

Az egyik hétvégén újból elindultam szokásos kis körutamra, de valahogy semmi nem akart működni. A Dunaparton, a szántón, a tavaknál még csak mozgást sem lehetett látni. Meleg is volt, rosszul is aludtam, úgyhogy kicsit nyűgös voltam, hogy még fotózni is hiába indultam el.

2018/5/24 : Boda B. 12 komment
A félszemű széncinege

A félszemű széncinege

A félszemű széncinege

Téli képek sorozat - első rész

Egyszer egy okos ember azt mondta nekem, hogy: "Amikor minden észérv gyanúsan valami ellen szól, én általában azért is megcsinálom...". Megmondom őszintén, hogy eléggé tetszett és azóta is tetszik - úgyhogy elsősorban ennek szellemében emlékszem most vissza néhány hónappal ezelőttre.

2018/5/23 : Boda B. Szólj hozzá!
Pár perc alatt tengernyi élmény

Pár perc alatt tengernyi élmény

Pár perc alatt tengernyi élmény

Kakukk, sas, őzek és a cigánycsuk

Ha az ember természetet akar fotózni, akkor elengedhetetlen, hogy újabb és újabb fotózásra alkalmas terület után kutasson. Én éppen vízimadár élőhelyeket keresek - elsősorban olyan vizek érdekelnek, ahol nincs horgásztúltengés és egészen a víz szintjéig lehet menni. Az egyik utamon Adony mellé sodort az élet, ahol bár vízimadarakkal nem találkoztam, viszont újabb felejthetetlen élménnyel gazdagodtam.

2018/5/22 : Boda B. Szólj hozzá!
Hogyan spórolj 20 ezret - fotós kisokos

Hogyan spórolj 20 ezret - fotós kisokos

Hogyan spórolj 20 ezret - fotós kisokos

Földi állvány három ezer forintból

A fotózással két probléma van: az egyik, hogy a fotós eszközök nagyobb része elég drága mulatság, a másik, hogy ezekből az eszközökből sosem elég... Arra gondoltam, hogy talán jó volna, ha néha nem csak a madarakról vagy állatokról készült képeket osztanám meg, hanem írnék egy kicsit azokról az eszközökről, amik segítenek elkészíteni ezeket a képeket. Nyilvánvalóan az első és legfontosabb egy fényképezőgép és a hozzátartozó objektív, de ugyanilyen fontos például egy megbízható állvány is.

2018/5/21 : Boda B. 14 komment
A kobaltkék fejű menekülőkirály

A kobaltkék fejű menekülőkirály

A kobaltkék fejű menekülőkirály

Megfutamodás helyett üldözőkkel szembe futás

Újra az öbölben voltam a kis jégmadár után kutatva - de sajnos most sem jártam nagyobb sikerrel, mint eddig bármikor. Valamiért mindig akkor kezdenek történni a dolgok, amikor már épp elpakolnék és elindulnék haza. Most sem volt ez másképp: a kövek között óriási robajjal jelezte valami, hogy azért érdemes még nézelődnöm egy kicsit.

2018/5/20 : Boda B. 2 komment
Cinegék és csuszka a tövises kifutón

Cinegék és csuszka a tövises kifutón

Cinegék és csuszka a tövises kifutón

Avagy "hogyan pózoljunk" alapoktatás

Minden egyes alkalommal, amikor felcsavarom az objektívet a gépre és elindulok izgatott vagyok, mert nem tudhatom, mit látok majd. Soha nincsen garancia arra, hogy összesodor a sors egy olyan helyzettel, mint például a gém és a sikló csatája. Sőt, arra sincs, hogy bármivel összesodor a sors. Van olyan, hogy a fények tökéletesek, az idő varázslatos - és mégis üres memóriakártyával megyek haza. Persze azért annyira szomorú ilyenkor sem vagyok, hogy három órát a szabadban kellett töltenem - de az az izgalom, amikor a fényképezőgép hátulján már látom, hogy sikerült egy kompozíció és aztán ez a monitoron, nagyban is beigazolódik, semmihez sem hasonlítható.

2018/5/19 : Boda B. Szólj hozzá!
A leghangosabb kelepelő

A leghangosabb kelepelő

A leghangosabb kelepelő

Aki négyszer volt az év madara

Már az autóból láttam a mezőn kimérten lépkedő, nagy, fehér madarat, ahogy a fűben kutat. Bár kisbaba épp nem volt nála, azért tudtam, hogy izgalmas délután lesz, mert vadászat közben még soha nem fotóztam fehér gólyát. 

2018/5/18 : Boda B. Szólj hozzá!
Szemtől szemben Vukkal

Szemtől szemben Vukkal

Szemtől szemben Vukkal

Testközelben a szántó vadászával

Nagyon régóta volt a képzeletbeli "mit szeretnék fotózni" listámon előkelő helyen a róka. Bár a Föld egyik legelterjedtebb ragadozójáról van szó, nekem valahogy sosem volt szerencsém hozzá. Köszönhető ez mondjuk talán annak is, hogy rejtőzhet az ember amennyire csak akar, de ha egy olyan hallású ragadozót akar lencsevégre kapni, aki pár száz méterről hall meg egy egeret futkorászni a fűben, akkor elég mozdulatlanná/szagtalanná/hangtalanná kell válni...

2018/5/17 : Boda B. 2 komment
Kordély, bordély, fortély - na de sordély?!

Kordély, bordély, fortély - na de sordély?!

Kordély, bordély, fortély - na de sordély?!

A fura csőrű mezőgazdászok álma

Elég jó jelnek számít, ha a fotózni induló ember már az autóból kiszállva, öt métert megtéve szembe találja magát egy madárral. Főleg, ha ez a madár a sordély. Nem hinném, hogy a köznyelvben sokan beszélnek erről a kis énekesről, én is előbb hinném, hogy a sordély jelentése valami szerszám, vagy eszköz, mint azt, hogy róla van szó:

img_7303-edit.jpg

2018/5/16 : Boda B. Szólj hozzá!