Hernyót a gyereknek
Avagy mennyire ügyes vadász a széncinege

Az már tegnap kiderült, hogy a mezei veréb különlegesen ügyesen fogyaszt szedret! Viszont ugyanilyen ügyesen gyűjtöget a széncinege a fiókáknak - igaz, ő nem éri be holmi gyümölccsel, egyből ragadozó üzemmódba kapcsol és számolatlanul repíti haza a hernyókat a kicsiknek.

Bár az a nap nem indult a legjobban, és a verebek néhány perc múlva el is csendesedtek, miközben fotóztam őket, aztán el is repültek, hamarosan megjelent egy másik lakó, aki a szederfa mögötti bokros részen fészkelt: a széncinege. 

Őszintén szólva ez volt az első alkalom, amikor ilyen közelségben nem magvakat csipegetni láttam, hanem ragadozóként - és meg kell mondanom, nem akármilyen vadász rejtőzik a szelíd külső mögött, mert körülbelül 10 percig figyeltem és ezalatt az idő alatt 6-7 alkalommal is hernyóval a csőrében jelent meg.

Először csak az ágak közül lesett kifelé:


img_0361-2.jpg

Aztán egy kicsit hátat fordított és megnézte, hogy a másik irányban tiszta-e a levegő:

img_0365-2.jpg

Valószínűleg én is nagyon bizalomgerjesztő lehettem, mert nyíltabb területre röppent át, és szépen bemutatta a zsákmányt. Először csak oldalról:

img_0369-2.jpg

Aztán alulról is, hogy lássam, nem akármivel eteti a fiókákat, lelkiismeretes szülőként a legszaftosabb hernyókkal kényezteti az ifjoncokat:

img_0382-2.jpg

Még egy kicsit közelebb engedett magához: 

img_0372-2.jpg

Aztán a hernyóbemutatót követően a fészekhez repült. Én meg nem akartam a kelleténél udvariatlanabb lenni és hagytam egy kis teret a széncinegéknek. Az autó felé még egy lepke gyanúsan azt szerette volna, hogy lefotózzam, úgyhogy megtettem neki ezt a szívességet:

img_0410-2.jpg

A lepkékkel kapcsolatos tudásanyagomban nagyon nagy lyukakat kell még betömni, úgyhogy maradnék a szín alapján a barna (talán tarka?) lepkénél - szívesen veszem, ha valaki kiokosít, hogy pontosan kibe botlottam ott a mezőn.

Egy dolog biztos: ha olyan ütemben kapják azóta is a hernyókat a kis cinegék, mint amikor ott voltam, akkor hamarosan túlsúly problémákkal kell majd szembenézniük - bár azt hiszem, a repülés elég jó kardió lehet...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr9613999140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.05.27. 01:08:44

Bocs, megint a hülyeségeimmel szórakoztatlak, csak a madár, meg a kukac. Nem volt nálam fényképező gép, csak fagyizni mentünk Hévizen. Tölcséres, kényelmesebb egy padon ülve. Egy fekete rigó totyogott keresztben a járdán a bokrok felé, és mielőtt odaért volna, a járdaszegélytől úgy húsz centire megállt. Nem vagyok egy ornitológus típus, úgyhogy nagyon meglepett, hogy nem lehunyta a szemét, hanem felfelé indult el a redőny, egy picit vissza, aztán föl. Megnézem már közelebbről, megkerültem, és látom, hogy a másik oldalon a csőréből még kilóg egy darab kukac. Akkora kukacot termelhetett be, hogy beállt a kajakóma, és elaludt állva a járdán. Édes volt. Aztán jött egy házaspár egy hat év körüli kislánnyal, és amilyen hülye vagyok meg akartam mutatni a gyereknek a madarat, nehogy már elmenjen mellette. Persze, a kiscsaj elkezdett sikítozni, hogy jaj, meghalt a madárka, mire a madárka felriadt, és betotyogott a bokrok közé.

Boda B. 2018.05.28. 06:42:00

@élhetetlen: az ilyen "apróságok" felfedezése a legérdekesebb szerintem, úgyhogy abszolút nem hülyeség :) sosem láttam még ilyet, nagy élmény lehetett!
Köszi, üdv
B

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása