Élet az etetőnél

Élet az etetőnél

Élet az etetőnél

Terápiás élővilág az orrunk előtt

Az utóbbi pár héten eléggé sűrűre sikerült a program - egy dologra azonban megpróbáltam figyelni, hogy minden héten vigyek egy kis eleséget az etetőhöz. Szerencsére nem egyedül etetek, sokan érzik szívügyüknek a madarak jólétét, úgyhogy sokszor színültig töltött etetők vártak, de akkora a madárforgalom, hogy ezek sem tartanak sokáig.

2019/1/27 : Boda B. 1 komment
Füge, a francia bulldog

Füge, a francia bulldog

Füge, a francia bulldog

Keserédes emlékek egy csodás élet margójára

Majdnem kilenc éve már, hogy egy közeli település határában, egy lovarda udvarán megláttam Fügét, a francia bulldogot. Azelőtt egy boxerünk volt, akit imádtunk, varázslatos teremtés volt, de aztán egy betegség elvette tőlünk. Van ugye a mondás, hogy kutya nélkül lehet élni, csak nem érdemes - ennek tükrében aztán hamar megtaláltam az interneten a hirdetést, benne Fügével.

2019/1/14 : Boda B. Szólj hozzá!
Az ölyvek birodalmában

Az ölyvek birodalmában

Az ölyvek birodalmában

Miért éri meg hajnali 3-kor kelni és -10 fokban ülni - első rész

Majdnem egy hónapja nem írtam semmit, amihez nyilván köze van az ünnepeknek, meg annak, hogy ha tehettem inkább fotóztam az írás helyett. Emiatt aztán felhalmozódott pár ezer kép, mert az etetőnél is megerősödött a madarak jelenléte, és sikerült eljutnom két kiváló lesfotózásra is. Ezek közül jön az első: az ölyvek!

2019/1/13 : Boda B. Szólj hozzá!
Amikor egy terv összejön

Amikor egy terv összejön

Amikor egy terv összejön

Avagy miért éri meg hetekig fagyoskodni

Itt a tél, a téllel együtt pedig újra nagyon népszerű lesz a madáretető és a környéke. Az egyik ilyen etetős fotózásnál lettem figyelmes egy nagyhangú apróságra, az ökörszemre. Hetekig jártam vissza az etetőhöz, míg végül sikerrel jártam...

2018/12/16 : Boda B. 2 komment
Hattyúk tava

Hattyúk tava

Hattyúk tava

Ködös, nyúlós, hideg idő van szitáló esővel most, amikor kinézek az ablakon, ilyenkor még jobb visszanézni a régebbi fotókat és visszaugrani egy kicsit az időben a napsütéses, kellemes melegbe. Október végén a Bledi-tónál voltunk, amiről már írtam itt és itt és itt. Most pedig a már korábban ígért hattyú következik!

2018/12/05 : Boda B. Szólj hozzá!
Negyvenezer toroknyi gágogás

Negyvenezer toroknyi gágogás

Negyvenezer toroknyi gágogás

Hihetetlen élmények a vadludakkal

Az egyik szombatom váratlanul felszabadult, úgyhogy pénteken felcsaptam a Google térképet és a keresőt és "körbenéztem", hogy merre lenne érdemes elindulni. Némi keresgélés után egy közeli víztározót tűztem ki célul - és milyen jól tettem...

2018/11/21 : Boda B. Szólj hozzá!
A lila fejű récék

A lila fejű récék

A lila fejű récék

Kalandok a Bledi-tónál - második rész

A bledi kiránduláson látott vadvilág első szereplője a szárcsa volt. Szerencsére nem volt egyedül a vízen, sokan rájöttek, hogy amíg vannak turisták, addig viszonylag kevés munkával biztos megélhetést lehet találni...

2018/11/12 : Boda B. Szólj hozzá!
Varázslatos színek kavalkádja

Varázslatos színek kavalkádja

Varázslatos színek kavalkádja

Avagy végre itt az ősz

Az első komolyabb természetfotós élményem egy kis tisztáson lévő madáretetőhöz köthető. Egy régi 75-300-as objektívem volt, amit 20 ezer forintért vettem spórolt pénzből. Az autófókusz körülbelül olyan gyors volt, hogy a gomb megnyomása után nyugodtan fel lehetett tenni egy kávét, ami le is főtt addigra, mire az objektív fókuszt talált. Ráadásul a fókuszálás hangja is olyan volt, mintha egy jól megtermett ember kereplőzne az arcom előtt pár centire - nekem mégis olyan volt, mintha új univerzum nyílt volna előttem.

2018/11/05 : Boda B. 2 komment
Kalandok a Bledi-tónál

Kalandok a Bledi-tónál

Kalandok a Bledi-tónál

Első rész

Az utolsó pillanatban eszméltünk, hogy október 23-a miatt hosszú hétvége lesz, így tényleg a last-last-last minute ajánlatok között találtunk egy kiváló kis apartmant Bledben és két nappal később már robogtunk is Szlovénia egyik kis ékszerdoboza felé.

2018/10/29 : Boda B. Szólj hozzá!
Hurrikán a szikes tavaknál

Hurrikán a szikes tavaknál

Hurrikán a szikes tavaknál

Bivalyok, ölyv és a rozsdafarkú

Összekötni a kellemeset a hasznossal - tartja az elcsépelt és agyonhasznált mondás, de azért valljuk be, sokan szeretjük ezt tenni. Én eggyel tovább vittem ezt a gondolatot és a kellemeset kötöttem össze a kellemessel. Egészen jó recept, higgyétek el!

2018/10/21 : Boda B. Szólj hozzá!
Amikor a döglött hal is kincs!

Amikor a döglött hal is kincs!

Amikor a döglött hal is kincs!

Mega-galéria a sirályokról

Imádok cserkelni, izgalmas, érdekes, "lélegzet visszafojtós" élmény, aminek sosem tudni, hogy mi lesz a vége. Néha viszont nagyon jó úgy elindulni fotózni, hogy szinte száz százalékig biztos, hogy képekkel tér haza az ember. Ilyen például, amikor a Duna-partra megyek sirályokat fotózni.

2018/10/15 : Boda B. Szólj hozzá!
Őrületes őszi őzfotózás

Őrületes őszi őzfotózás

Őrületes őszi őzfotózás

Avagy élmények az allergiának köszönhetően

Bántón süvített a szél a fülem mellett hosszú perceken keresztül, de nem bántam. Ez volt a maszk, ami mögé bújtam. Aztán hirtelen szélcsend. Mozdulatlanná dermedtem, a szívdobogásom is élesen kivehető volt a puszta kísérteties csendjében. Öt méterre, ha lehetett.

2018/9/28 : Boda B. 1 komment
Mezei makróvilág

Mezei makróvilág

Mezei makróvilág

Nem úgy van mostanában időm fotózni, ahogy szeretném - így hát amikor csak tehetem, megragadom az alkalmat és kimegyek valamelyik bejáratott helyemre. A legutóbbi fotózáson nem pont úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna - szerencsére...

2018/9/23 : Boda B. Szólj hozzá!
Akik a politikusok fölött (sz)állnak

Akik a politikusok fölött (sz)állnak

Akik a politikusok fölött (sz)állnak

Úgy hozta a sors, hogy egy hétvégi estén Budapesten voltunk - nálam meg éppen ott volt a fényképezőgépem. Micsoda meglepetés... Mindenesetre ha már ilyen szépen együtt volt minden, kattintottam pár turistás képet.

2018/9/16 : Boda B. 7 komment
Nézz mélyen a szemembe!

Nézz mélyen a szemembe!

Nézz mélyen a szemembe!

Karnyújtásnyira az egerészölyvtől

Amikor az autópályán haladok, mindig azon gondolkozom, hogy bárcsak meg tudnék valahol állni ölyveket fotózni - akik a pályát övező kerítések tetejéről figyelik a történéseket. Nyilván erre semmi esély, mert a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a leállósávban keveregni nem feltétlenül jó dolog. Úgy tűnik azonban, hogy ha valamit nagyon szeretnénk, akkor a lehető legmeglepőbb szituációkban kapjuk meg az esélyt...

2018/9/10 : Boda B. Szólj hozzá!
A bivalyok is pisilnek a "medencében"

A bivalyok is pisilnek a "medencében"

A bivalyok is pisilnek a "medencében"

Majdnem három hétig nem fotóztam... Sajnos egy kicsit összesűrűsödtek a dolgok az utóbbi időben - programok, projektek, kötelezettségek, ráadásul a forróság miatt, ha volt is egy kis időm, kimozdulni nem volt túl sok kedvem. Azt is éreztem viszont, hogy a monitorok előtt ülést muszáj egy kicsit ellensúlyoznom - úgyhogy a hétvégén a Kiskunsági Nemzeti Parkban jártam...

2018/9/05 : Boda B. Szólj hozzá!
A szitakötők földjén

A szitakötők földjén

A szitakötők földjén

A legutóbbi Kiskunsági Nemzeti Parkban tett kiránduláson óriási szerencsém volt és életemben először láttam és fotóztam vörös gémet - azonban a szárazság miatt visszahúzódó vizek nem tettek jót a fotózásnak sem, így csak a távolból figyeltem a ludakat, gólyatöcsöket és ölyveket.


Mivel azonban az idő csodálatos volt, ezért gondoltam, hogy még egy kicsit elmerengek a festői tájon. Üldögéltem az árnyékos padokon, már a fényképezőgépet is letettem, amikor figyelmes lettem a körülöttem repkedő szitakötőkre.


Ezek a ragadozó rovarok, akikről anno azt tanultuk, hogy “tökéletlen átalakulással fejlődnek ki” - mert ugye nincs bábállapotuk. Utánaolvasva egészen elképesztő dolgokat tudhatunk meg róluk, mint például, hogy a mellkasukban 32 szárnymozgató izom van - nem meglepő tehát, hogy ők a legjobban repülő rovarok. Erős, fűrészes állkapcsaikkal főként szúnyogokat, legyeket és levéltetveket fogyasztanak.


Azok a nagy összetett szemek nem véletlenül ekkorák, hiszen főként látásukkal tájékozódnak - akár 8 méterről is képesek felismerni a fajtársakat.

img_6658.jpg

img_6653.jpg


A fenti két képen egy dróton pihenő piros szitakötő látható. Repülés közben már sokkal nehezebb elcsípni a szitakötőket - pont a nagy sebesség és hirtelen irányváltások miatt. Egy példányról néhány kép azért született, igaz, nem a piros szitakötőről...

 

img_6673.jpg

img_6678.jpg
A végén aztán sikerült még egy érdekességet lefotózni:

img_6662.jpg


A képen atkás szitakötő látható. Ezek a paraziták még lárva korukban telepednek rá a szitakötőre, akin aztán sokáig élősködnek - egészen addig, amíg vissza nem tér a vízhez szaporodni. Ami a fotós különleges - legalábbis számomra -, hogy a kutatások, amiket a témában olvastam kifejezetten ritkának tartják azt, amikor a szárny erein telepednek meg az atkák. Bár ezek az atkás egyedek egészségesnek tűnnek, de az élettartamuk, a repülésük és a szaporodásuk sikeressége is negatívan változik az egészséges szitakötőkhöz képest.

2018/8/23 : Boda B. Szólj hozzá!
A gyilkos árny

A gyilkos árny

A gyilkos árny

Senki és semmi nincs biztonságban, ha a karvaly köröz a levegőben

Gyurgyalagot fotóztam, amikor az egyik facsoportból egy nagyobb árny indult el óriási sebességgel. Mire odafordultam a fényképezőgéppel, már csak egy-két fotót tudtam elkapni, mielőtt egy közeli fára szállt, és bebújt az ágak közé. A karvaly...

A közelben verebek repdestek, én pedig hamar összeraktam a képet: a vadász már lesben áll és nagyon jó pozícióban van, hiszen úgy helyezkedett, hogy a háta mögött legyen a Nap, így a verebek még nehezebben látják meg.

Néhány percig semmi sem történt, aztán eljött a megfelelő pillanat: hangtalanul suhant az ágak között, én pedig lélegzet visszafojtva vártam a dráma folytatását. A verebek gondtalanul csipegettek, kergetőztek és csak az utolsó előtti pillanatban látták, hogy nagy a baj. A karvaly bár jóval nagyobb a verebeknél, de a reflexei és a manőverezése szinte ugyanolyan ügyessé teszi a levegőben, mint a sokkal kisebb áldozatait. Lendületből vetette magát a húsz-huszonöt kis apróság után - és lehet, hogy csak a szemem csalt a nagy izgalmak közepette, de meg mernék esküdni, hogy alig egy-két centi választotta el a kitárt karmokat egy fiatal verébtől.

Azonban a vadászat nem járt sikerrel - ami nem akkora csoda, hiszen a próbálkozásainak mindössze 10%-a sikeres nagy átlagban. Tavaly év végén a Duna mellett fotóztam cinegéket, amikor a semmiből, tőlem két méterre csapott le a karvaly: akkor egy kék cinegét kapott el, aki épp az etetőt látogatta - és majdnem engem is sikerült egy hirtelen infarktussal kifektetnie... Hihetetlenül jól alkalmazkodik, ez talán ebből is látszik, hiszen bevett szokása, hogy a kialakított etetők fölött figyel és várja a megfelelő alkalmat - akkor még az sem zavarta, hogy én ott voltam.

Érdekesség még, hogy a tojó 25%-al is nagyobb lehet, mint a hím, ami a madarak között az egyik legnagyobb nemek közötti méretkülönbség. Épp ebből adódóan, míg a hím a kisebb (40-120 gramm, például verebek, cinegék, pintyek) madarakat ejti el, addig a tojó akár félkilós zsákmánnyal is megbirkózik. A rigók, a seregélyek, a galambok, de még a szarkák és fácánok sincsenek biztonságban - több mint 120 különböző fajt regisztráltak már, mint a karvaly zsákmánya!

Mindennek tudatában talán nem túlzás, hogy új szülinapot ünnepelhet az a pár veréb, aki elkerülte a végzetes karmokat. Még egy utolsó képet sikerült róla készíteni, aztán hangtalanul tovább suhant a mező fölött.

2018/8/20 : Boda B. Szólj hozzá!
A rovarok csodaszép végzete(i)

A rovarok csodaszép végzete(i)

A rovarok csodaszép végzete(i)

Avagy gyurgyalagok vacsorája

Egészen elképesztő, mennyi gyurgyalag repdes az égen a szántó fölött - ez szerencsére azt jelenti, hogy a költés sikeres volt, most pedig zajlik a fiatalok betanítása. Sokszor próbáltam már közelről megörökíteni őket vadászat közben, most végre ez is sikerült.

2018/8/13 : Boda B. Szólj hozzá!