Zsúfolt légtér a víz felett

Zsúfolt légtér a víz felett

Zsúfolt légtér a víz felett

Sirályok, szerkők és récék az öbölben

Elég sokat járok az öbölben, de eddig a figyelmemet leginkább a kócsagok, récék és gémek kötötték le - pedig van még mit fotózni arra. Találtam egy helyet, ahol az alacsony vízállás mellett szinte a víz szintjén tudtam ülni, és mivel a fattyúszerkők és sirályok épp arra vadásztak, gondoltam megpróbálok egy-két madarat röptében fotózni.

2018/7/17 : Boda B. Szólj hozzá!
Hajolj közelebb!

Hajolj közelebb!

Hajolj közelebb!

Tündérek a fűszálak között

A természetfotózás egyik szépsége, hogy a fotóalanyok tárháza szinte kifogyhatatlan. Bárhova néz az ember, mindenhol élőlényeket lát - a kérdés csak az, hogy valóban látunk-e, vagy csak nézünk... Én hétvégén megpróbáltam kihívás elé állítani magamat és a szokásostól a lehető legeltérőbb helyzetben kipróbálni, hogy mire is vagyok képes.

2018/7/16 : Boda B. Szólj hozzá!
Motorral naplementét fotózni

Motorral naplementét fotózni

Motorral naplementét fotózni

Visszaemlékezés egy áprilisi estére

Bármennyire is nagy kedvvel vágok bele egy-egy fotózós körtúrába, azért megesik, hogy semmi nem úgy alakul, ahogy elterveztem és még egy verebet sem sikerül fotózni. Így volt ez egy április közepi napon is - szerencsére a naplemente a segítségemre sietett.

2018/7/13 : Boda B. Szólj hozzá!
Fácán a pácban

Fácán a pácban

Fácán a pácban

Pacsirták, őzek és a sikoltva rohanó

Majdnem egy hete nem jártam semerre a kamerával - tudom, nem olyan hosszú idő, de azért már hiányzott egy jó cserkelés. Kedden tehát nyakamba vettem a felszerelést, és elindultam a szántóra, ahol pacsirtát szerettem volna fotózni - már régóta. 

2018/7/11 : Boda B. 2 komment
Videón a vadász

Videón a vadász

Videón a vadász

Három fogás harminc másodpercben

Egy korábbi poszt alatt kommentben érkezett a sugallat, hogy nem ártana mozgóképekben is megörökíteni egy-két jelenetet - például a kócsagok vadászatát. És mivel videózni egy-egy kivétellel szinte alig szoktam, így érdekel ez a kihívás. Itt az első próbálkozás...

2018/7/07 : Boda B. 2 komment
Páros légi bemutató

Páros légi bemutató

Páros légi bemutató

És egér a pácban

Mióta szarvasmarhákat legeltetnek a környéken, egészen elviselhetetlen a "légyhelyzet" a szántón: lényegében nem lehet egy métert sem megtenni anélkül, hogy tíz és száz közötti légy ne lepné el az embert. Legutóbb már a parkoló autót is belepték a legyek, úgyhogy lényegében az ablakot sem tudtam lehúzni. Értem már, mennyire nehéz a patások élete…

2018/7/05 : Boda B. 2 komment
A kis kócsag nagy fogása

A kis kócsag nagy fogása

A kis kócsag nagy fogása

A halfogás apró mestere

Minden egyes alkalommal úgy indulok el fotózni otthonról, mint egy kisfiú, aki épp indul a szüleivel a játékboltba megvenni a régóta vágyott játékot. Fénysebességgel futnak át a lehetséges történések az agyamon: hátha sikerül az áhított koncepciót megvalósítani, vagy lefotózni valami olyat, amit eddig nem - de igazából az is elég, ha két órát kikapcsolhatok. Bár csak néhány kilométerre vagyok otthonról, a problémáktól, stressztől és minden mástól messze kerülök. Ezer meg egy alkalommal ültem már a Duna-parton, és ugyanennyiszer barangoltam már be a szokásos helyeket - mégsem tudom megunni soha.

2018/7/03 : Boda B. Szólj hozzá!
Az agresszív gólyatöcsök

Az agresszív gólyatöcsök

Az agresszív gólyatöcsök

Csodák a Kiskunsági Nemzeti Parkban - második rész

Már sokszor bebizonyosodott, hogy a Kiskunsági Nemzeti Parkban egymásnak adják át a stafétabotot a fotóalanyok - a fattyúszerkők és bivalyok fotózása után tényleg egy métert sem kellett tennem, mert egyszerűen berepült elém öt méterre az egyik régi kedvencem, a gólyatöcs. 

2018/6/29 : Boda B. Szólj hozzá!
Így kényeztesd az asszonyt!

Így kényeztesd az asszonyt!

Így kényeztesd az asszonyt!

Avagy mekkora úriember a tövisszúró gébics

A kócsag fotózás után egy napot sem akartam vesztegetni az új objektívvel, úgyhogy másnap munka után gyorsan a szántók felé vettem az irányt - ott mindig szinte garantált a siker, valami mindig történik, ráadásul a mindennapos viharok is épp szünnapot tartottak.

2018/6/25 : Boda B. 2 komment
Aki nem ismer kegyelmet

Aki nem ismer kegyelmet

Aki nem ismer kegyelmet

A kócsag újra aktív

A mai történet egy nagy köszönettel kezdődik - nem mindennapi dolog történt ugyanis. Néhány hete a napi hirdetés böngészésem közben rátaláltam egy régi vágyamra, egy gyönyörű objektívre, ami igazi természetfotós ínyencség - ennek megfelelően szabad szemmel, jó messziről is egészen tisztán kivehető összeget kértek érte. Azért csak nem hagyott nyugodni a dolog, és írtam egy szívhez szóló levelet az eladónak, hogy nem számítana-e be ezt-azt az én cuccaim közül. Jött a válasz, hogy ő már tulajdonképpen csak unokákat fotóz, szüksége nincs az én dolgaimra, de ha mégis összejönne a pénz, szeretettel vár. 

2018/6/22 : Boda B. 23 komment
A legrosszabb Rambó akcióban

A legrosszabb Rambó akcióban

A legrosszabb Rambó akcióban

Avagy hogyan ne (?) lopakodjunk!

Ahogy már megírtam a hétvégén direkt ölyveket indultam fotózni, a foglalkozás pedig elérte a célját. Sétáltam vissza az autómhoz, amit egy földutas leágazás szélén hagytam, természetesen ahogy lenni szokott, már beültem, magam mellé támasztottam a fényképezőgépet és indultam... Volna...

2018/6/20 : Boda B. Szólj hozzá!
A rét sikolya

A rét sikolya

A rét sikolya

A rágcsálók rémálma testközelből

Többször szerepelt már egerészölyv az oldalon (itt, itt és például itt is) néhány képen, és körülbelül ugyanennyiszer el is mondtam, hogy mennyire imádom őket figyelni - meg ha esély van rá, fotózni is. Mivel "régóta" nem jártam már kint a szántón, gondoltam megnézem, mi újság van arra, azzal a szilárd elhatározással fűszerezve, hogy ölyveket fogok fotózni.

2018/6/18 : Boda B. Szólj hozzá!
Esti etetés dolmányoséknál

Esti etetés dolmányoséknál

Esti etetés dolmányoséknál

Avagy a követelőző kölyök esete

Hetek óta próbálok közel kerülni egy dolmányos varjú családhoz, akik a Dunaparton élnek - de mindeddig bármilyen óvatosan közelítettem, kúsztam-másztam, fák mögött bujkáltam, semmivel nem tudtam túljárni az eszükön, és mielőtt képek születtek volna, mindannyian arrébb álltak. 

2018/6/14 : Boda B. Szólj hozzá!
Gólyatöcs a levegőben

Gólyatöcs a levegőben

Gólyatöcs a levegőben

Élmények a Kiskunsági Nemzeti Parkból

Az első impulzus, amiért el akartam kezdeni madarakat fotózni egy gólyatöcsről készült felvétel volt, amit egy magazinban láttam. Fekete-fehér tollazat, előrehajló piros láb egy nagy víz közepén a lemenő Nap fényében - annyira megragadott, hogy tényleg ennek köszönhetően kezdtem el beleásni magamat a természetfotózásba. Nyilvánvalóan ennek megfelelően, amióta fotózom, azóta szerettem volna gólyatöcsöket fényképezni, ami több dolog miatt sem egyszerű. 

2018/6/11 : Boda B. Szólj hozzá!
A lakótelepi énekes

A lakótelepi énekes

A lakótelepi énekes

Rigók minden mennyiségben

A természetfotózásról az embernek elsőként az jut eszébe, hogy messze kell gyalogolni nehéz felszereléssel, aztán a vadregényes táj közepén üldögélve jó pár órát még várakozni is kell, míg végre megjelenik a várva várt alany. Ez persze az esetek nagy többségében többé-kevésbé igaz is lehet, de ezekért a most következő képekért csak a lépcsőházban kellett lesétálni.

2018/6/08 : Boda B. Szólj hozzá!
A helyi Dagobert bácsiék

A helyi Dagobert bácsiék

A helyi Dagobert bácsiék

Az igazi kacsamesék

Rákattantam mostanában egy kicsit a vízimadarak fotózására. Elsősorban azért, mert rettenetesen kikapcsol az, hogy üldögélek a folyóparton, még akkor is, ha cserében százezer szúnyog lakmározik rajtam. Az egyik leggyakoribb vendég az öbölben a tőkés réce, akire egy délutáni séta során csak legyintünk, annyit látjuk. Pedig...

2018/6/06 : Boda B. Szólj hozzá!
A hófehér hóhér

A hófehér hóhér

A hófehér hóhér

Nézd csak meg az ötforintos hátulját!

Vadászó vízimadarakat fotózni az egyik legérdekesebb dolog - legalábbis szerintem. A szürke gém és sikló csatája után ezúttal egy nagy kócsaggal találkoztam ugyanazon a helyen - és tényleg, nézzétek meg az ötforintos hátulját, kócsag van rajta! 

2018/6/04 : Boda B. Szólj hozzá!
Rókafi klub a földút szélén

Rókafi klub a földút szélén

Rókafi klub a földút szélén

Kiskunsági élmények - első rész

Nem olyan régen a Kiskunsági Nemzeti Parkban jártunk és azóta próbálom megfogalmazni az ott látottakat, illetve az élményeket. Annyira sokszínű, élettel teli, csodálatos hely, hogy nagyon nehéz ezt pár sorban összefoglalni, még képekkel is, ráadásul annyi minden történt iszonyatosan rövid idő alatt, hogy körülbelül könyvet lehetne belőle írni. Az élmények sorában ezúttal hátulról előre haladok...

2018/6/02 : Boda B. 2 komment