Amikor a döglött hal is kincs!

Amikor a döglött hal is kincs!

Amikor a döglött hal is kincs!

Mega-galéria a sirályokról

Imádok cserkelni, izgalmas, érdekes, "lélegzet visszafojtós" élmény, aminek sosem tudni, hogy mi lesz a vége. Néha viszont nagyon jó úgy elindulni fotózni, hogy szinte száz százalékig biztos, hogy képekkel tér haza az ember. Ilyen például, amikor a Duna-partra megyek sirályokat fotózni.

2018/10/15 : Boda B. Szólj hozzá!
Őrületes őszi őzfotózás

Őrületes őszi őzfotózás

Őrületes őszi őzfotózás

Avagy élmények az allergiának köszönhetően

Bántón süvített a szél a fülem mellett hosszú perceken keresztül, de nem bántam. Ez volt a maszk, ami mögé bújtam. Aztán hirtelen szélcsend. Mozdulatlanná dermedtem, a szívdobogásom is élesen kivehető volt a puszta kísérteties csendjében. Öt méterre, ha lehetett.

2018/9/28 : Boda B. 1 komment
Mezei makróvilág

Mezei makróvilág

Mezei makróvilág

Nem úgy van mostanában időm fotózni, ahogy szeretném - így hát amikor csak tehetem, megragadom az alkalmat és kimegyek valamelyik bejáratott helyemre. A legutóbbi fotózáson nem pont úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna - szerencsére...

2018/9/23 : Boda B. Szólj hozzá!
Akik a politikusok fölött (sz)állnak

Akik a politikusok fölött (sz)állnak

Akik a politikusok fölött (sz)állnak

Úgy hozta a sors, hogy egy hétvégi estén Budapesten voltunk - nálam meg éppen ott volt a fényképezőgépem. Micsoda meglepetés... Mindenesetre ha már ilyen szépen együtt volt minden, kattintottam pár turistás képet.

2018/9/16 : Boda B. 7 komment
Nézz mélyen a szemembe!

Nézz mélyen a szemembe!

Nézz mélyen a szemembe!

Karnyújtásnyira az egerészölyvtől

Amikor az autópályán haladok, mindig azon gondolkozom, hogy bárcsak meg tudnék valahol állni ölyveket fotózni - akik a pályát övező kerítések tetejéről figyelik a történéseket. Nyilván erre semmi esély, mert a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a leállósávban keveregni nem feltétlenül jó dolog. Úgy tűnik azonban, hogy ha valamit nagyon szeretnénk, akkor a lehető legmeglepőbb szituációkban kapjuk meg az esélyt...

2018/9/10 : Boda B. Szólj hozzá!
A bivalyok is pisilnek a "medencében"

A bivalyok is pisilnek a "medencében"

A bivalyok is pisilnek a "medencében"

Majdnem három hétig nem fotóztam... Sajnos egy kicsit összesűrűsödtek a dolgok az utóbbi időben - programok, projektek, kötelezettségek, ráadásul a forróság miatt, ha volt is egy kis időm, kimozdulni nem volt túl sok kedvem. Azt is éreztem viszont, hogy a monitorok előtt ülést muszáj egy kicsit ellensúlyoznom - úgyhogy a hétvégén a Kiskunsági Nemzeti Parkban jártam...

2018/9/05 : Boda B. Szólj hozzá!
A szitakötők földjén

A szitakötők földjén

A szitakötők földjén

A legutóbbi Kiskunsági Nemzeti Parkban tett kiránduláson óriási szerencsém volt és életemben először láttam és fotóztam vörös gémet - azonban a szárazság miatt visszahúzódó vizek nem tettek jót a fotózásnak sem, így csak a távolból figyeltem a ludakat, gólyatöcsöket és ölyveket.


Mivel azonban az idő csodálatos volt, ezért gondoltam, hogy még egy kicsit elmerengek a festői tájon. Üldögéltem az árnyékos padokon, már a fényképezőgépet is letettem, amikor figyelmes lettem a körülöttem repkedő szitakötőkre.


Ezek a ragadozó rovarok, akikről anno azt tanultuk, hogy “tökéletlen átalakulással fejlődnek ki” - mert ugye nincs bábállapotuk. Utánaolvasva egészen elképesztő dolgokat tudhatunk meg róluk, mint például, hogy a mellkasukban 32 szárnymozgató izom van - nem meglepő tehát, hogy ők a legjobban repülő rovarok. Erős, fűrészes állkapcsaikkal főként szúnyogokat, legyeket és levéltetveket fogyasztanak.


Azok a nagy összetett szemek nem véletlenül ekkorák, hiszen főként látásukkal tájékozódnak - akár 8 méterről is képesek felismerni a fajtársakat.

img_6658.jpg

img_6653.jpg


A fenti két képen egy dróton pihenő piros szitakötő látható. Repülés közben már sokkal nehezebb elcsípni a szitakötőket - pont a nagy sebesség és hirtelen irányváltások miatt. Egy példányról néhány kép azért született, igaz, nem a piros szitakötőről...

 

img_6673.jpg

img_6678.jpg
A végén aztán sikerült még egy érdekességet lefotózni:

img_6662.jpg


A képen atkás szitakötő látható. Ezek a paraziták még lárva korukban telepednek rá a szitakötőre, akin aztán sokáig élősködnek - egészen addig, amíg vissza nem tér a vízhez szaporodni. Ami a fotós különleges - legalábbis számomra -, hogy a kutatások, amiket a témában olvastam kifejezetten ritkának tartják azt, amikor a szárny erein telepednek meg az atkák. Bár ezek az atkás egyedek egészségesnek tűnnek, de az élettartamuk, a repülésük és a szaporodásuk sikeressége is negatívan változik az egészséges szitakötőkhöz képest.

2018/8/23 : Boda B. Szólj hozzá!
A gyilkos árny

A gyilkos árny

A gyilkos árny

Senki és semmi nincs biztonságban, ha a karvaly köröz a levegőben

Gyurgyalagot fotóztam, amikor az egyik facsoportból egy nagyobb árny indult el óriási sebességgel. Mire odafordultam a fényképezőgéppel, már csak egy-két fotót tudtam elkapni, mielőtt egy közeli fára szállt, és bebújt az ágak közé. A karvaly...

A közelben verebek repdestek, én pedig hamar összeraktam a képet: a vadász már lesben áll és nagyon jó pozícióban van, hiszen úgy helyezkedett, hogy a háta mögött legyen a Nap, így a verebek még nehezebben látják meg.

Néhány percig semmi sem történt, aztán eljött a megfelelő pillanat: hangtalanul suhant az ágak között, én pedig lélegzet visszafojtva vártam a dráma folytatását. A verebek gondtalanul csipegettek, kergetőztek és csak az utolsó előtti pillanatban látták, hogy nagy a baj. A karvaly bár jóval nagyobb a verebeknél, de a reflexei és a manőverezése szinte ugyanolyan ügyessé teszi a levegőben, mint a sokkal kisebb áldozatait. Lendületből vetette magát a húsz-huszonöt kis apróság után - és lehet, hogy csak a szemem csalt a nagy izgalmak közepette, de meg mernék esküdni, hogy alig egy-két centi választotta el a kitárt karmokat egy fiatal verébtől.

Azonban a vadászat nem járt sikerrel - ami nem akkora csoda, hiszen a próbálkozásainak mindössze 10%-a sikeres nagy átlagban. Tavaly év végén a Duna mellett fotóztam cinegéket, amikor a semmiből, tőlem két méterre csapott le a karvaly: akkor egy kék cinegét kapott el, aki épp az etetőt látogatta - és majdnem engem is sikerült egy hirtelen infarktussal kifektetnie... Hihetetlenül jól alkalmazkodik, ez talán ebből is látszik, hiszen bevett szokása, hogy a kialakított etetők fölött figyel és várja a megfelelő alkalmat - akkor még az sem zavarta, hogy én ott voltam.

Érdekesség még, hogy a tojó 25%-al is nagyobb lehet, mint a hím, ami a madarak között az egyik legnagyobb nemek közötti méretkülönbség. Épp ebből adódóan, míg a hím a kisebb (40-120 gramm, például verebek, cinegék, pintyek) madarakat ejti el, addig a tojó akár félkilós zsákmánnyal is megbirkózik. A rigók, a seregélyek, a galambok, de még a szarkák és fácánok sincsenek biztonságban - több mint 120 különböző fajt regisztráltak már, mint a karvaly zsákmánya!

Mindennek tudatában talán nem túlzás, hogy új szülinapot ünnepelhet az a pár veréb, aki elkerülte a végzetes karmokat. Még egy utolsó képet sikerült róla készíteni, aztán hangtalanul tovább suhant a mező fölött.

2018/8/20 : Boda B. Szólj hozzá!
A rovarok csodaszép végzete(i)

A rovarok csodaszép végzete(i)

A rovarok csodaszép végzete(i)

Avagy gyurgyalagok vacsorája

Egészen elképesztő, mennyi gyurgyalag repdes az égen a szántó fölött - ez szerencsére azt jelenti, hogy a költés sikeres volt, most pedig zajlik a fiatalok betanítása. Sokszor próbáltam már közelről megörökíteni őket vadászat közben, most végre ez is sikerült.

2018/8/13 : Boda B. Szólj hozzá!
Hogyan hűtik magukat a madarak?

Hogyan hűtik magukat a madarak?

Hogyan hűtik magukat a madarak?

Amikor már a gyurgyalagnak is melege van

Nem vagyok szakértő, és nem is szeretném annak mutatni magam - de azért elég sok tudományos, megalapozott, tényekkel alátámasztott forrásból leszűrhető az, hogy nem halad túl jó irányba a világ még egy olyan laikusnak is, mint én. Itt például elég jól követhetőek a globális felmelegedés okozta változások a NASA tolmácsolásában. Ott vannak a világszerte pusztító bozót- és erdőtüzek, az átlaghőmérséklet emelkedését pedig a saját bőrünkön is érezhetjük.

2018/8/09 : Boda B. 2 komment
Csak egy kép - kis kócsag

Csak egy kép - kis kócsag

Csak egy kép - kis kócsag

Sokszor nem úgy alakul egy fotózás, hogy a végére egy teljes, kerek történet lesz a képek összességéből. Persze minden fénykép elmesél valamit, érzést közvetít egy adott pillanatról: ez például azt, hogy másfél órán keresztül kúsztam-másztam közelebb a folyóparttól a kis kócsag felé, hogy új perspektívából, és közelebbről tudjam követni a szokásait. A másfél órás kúszás-mászást követően aztán egyszer csak felpillantott, majd köszönte szépen és inkább elrepült. Ez az egyetlen kép, ami készült azon a napon - igaz, ez az egyik kedvenc kis kócsag röptés képem. Valószínűleg azért, mert ebben a képben benne van a másfél órás mászás köveken, kagylókon, hínáron keresztül, a sárban-iszapban fekvés és a feszült figyelem, hogy ne roppanjon meg alattam semmi. Szeretem rajta a lábáról lerepülő vízcseppeket, a szinte a feje felett összeérő szárnyakat, és a tollak elmosódottságát - meg persze a nyak- és fejtartást. Csak egy kép - nekem sokat mond! 

2018/8/05 : Boda B. Szólj hozzá!
Az üstökös kárókatonák földjén

Az üstökös kárókatonák földjén

Az üstökös kárókatonák földjén

Második rész - A kiközösített

Ülök a hőhullám tarajos tetején és arról ábrándozom átfutva a tengerparti képeket, hogy mennyire jó lenne újra a hűsítő habok között lenni... A kormoránok könnyebb helyzetben vannak, ők bármikor hűthetik magukat egy kicsit a tengerben. Na de ugorjunk is vissza az időben: az első találkozást követően magától értetődő volt, hogy másnap reggel is meglátogatom a sziklás részt, ahol a kárókatonák pihentek - és szerencsémre újra ott voltak, ráadásul ez alkalommal már négyen. A négyből egy pedig egy fiatal példány volt, ami a színéből is látszott - meg persze abból, hogy.

2018/8/02 : Boda B. Szólj hozzá!
Árvalányhaj a Prédikálószéken

Árvalányhaj a Prédikálószéken

Árvalányhaj a Prédikálószéken

Virágok, rovarok és a szemet gyönyörködtető táj

Adós voltam már több mint két hónapja ennek a kirándulásnak a beszámolójával - de jobb későn, mint soha. Egy májusi vasárnapon úgy döntöttünk, megnézzük magunknak a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsát, a 639 méteres Prédikálószéket.

2018/7/26 : Boda B. 3 komment
A sárga cipős légiakrobata

A sárga cipős légiakrobata

A sárga cipős légiakrobata

Szárnytoll bemutató kócsag módra

Ahogy a legutóbb említettem, a billegetőcankók, sirályok és récék között a kis kócsag is megjelent a színen, hiszen az alacsony vízállás mellett ő is új vadászterületekkel gazdagodott - én pedig jókor voltam jó helyen szerencsére.

2018/7/24 : Boda B. Szólj hozzá!
Cankók fogócskája a víz felett

Cankók fogócskája a víz felett

Cankók fogócskája a víz felett

Bár a telefonom szüntelenül jelezte, hogy zivatar érkezik, és rettenetes villámokat rajzolt a miniatűr égre, én azért rendíthetetlenül pakoltam tele a hátizsákomat és indultam el a Duna-partra - mert ugye a régi igazság szerint nem lesz vihar, mert "elszívja a Duna".

2018/7/21 : Boda B. Szólj hozzá!
Zsúfolt légtér a víz felett

Zsúfolt légtér a víz felett

Zsúfolt légtér a víz felett

Sirályok, szerkők és récék az öbölben

Elég sokat járok az öbölben, de eddig a figyelmemet leginkább a kócsagok, récék és gémek kötötték le - pedig van még mit fotózni arra. Találtam egy helyet, ahol az alacsony vízállás mellett szinte a víz szintjén tudtam ülni, és mivel a fattyúszerkők és sirályok épp arra vadásztak, gondoltam megpróbálok egy-két madarat röptében fotózni.

2018/7/17 : Boda B. Szólj hozzá!
Hajolj közelebb!

Hajolj közelebb!

Hajolj közelebb!

Tündérek a fűszálak között

A természetfotózás egyik szépsége, hogy a fotóalanyok tárháza szinte kifogyhatatlan. Bárhova néz az ember, mindenhol élőlényeket lát - a kérdés csak az, hogy valóban látunk-e, vagy csak nézünk... Én hétvégén megpróbáltam kihívás elé állítani magamat és a szokásostól a lehető legeltérőbb helyzetben kipróbálni, hogy mire is vagyok képes.

2018/7/16 : Boda B. Szólj hozzá!
Motorral naplementét fotózni

Motorral naplementét fotózni

Motorral naplementét fotózni

Visszaemlékezés egy áprilisi estére

Bármennyire is nagy kedvvel vágok bele egy-egy fotózós körtúrába, azért megesik, hogy semmi nem úgy alakul, ahogy elterveztem és még egy verebet sem sikerül fotózni. Így volt ez egy április közepi napon is - szerencsére a naplemente a segítségemre sietett.

2018/7/13 : Boda B. Szólj hozzá!
Fácán a pácban

Fácán a pácban

Fácán a pácban

Pacsirták, őzek és a sikoltva rohanó

Majdnem egy hete nem jártam semerre a kamerával - tudom, nem olyan hosszú idő, de azért már hiányzott egy jó cserkelés. Kedden tehát nyakamba vettem a felszerelést, és elindultam a szántóra, ahol pacsirtát szerettem volna fotózni - már régóta. 

2018/7/11 : Boda B. 2 komment