A kobaltkék fejű menekülőkirály
Megfutamodás helyett üldözőkkel szembe futás

Újra az öbölben voltam a kis jégmadár után kutatva - de sajnos most sem jártam nagyobb sikerrel, mint eddig bármikor. Valamiért mindig akkor kezdenek történni a dolgok, amikor már épp elpakolnék és elindulnék haza. Most sem volt ez másképp: a kövek között óriási robajjal jelezte valami, hogy azért érdemes még nézelődnöm egy kicsit.

Próbáltam minél kevesebbet mozogni és füleltem, hogy vajon mi keverhet a kövek között, aztán egyszer csak megláttam napfürdőzni ezt a csodaszép, kobaltkék és zöld színekben játszó hím zöld gyíkot (csak azért tudom, hogy hím, mert teljesen különböznek a nőstényektől): 

img_8516-2.jpg

Az első kattintásra felém fordult, hogy ő is megnézzen magának:

img_8517-2.jpg

Aztán a legnagyobb meglepetésemre nem hogy messzebb ment volna, de inkább közelebb jött:

img_8524-2.jpg

Magyarország legnagyobb gyíkfaja, ami akár 40 centisre is megnőhet (igaz, ebből a farka a 60%), alig fért bele a képbe:

img_8528-2.jpg

img_8530-2.jpg

Egy picit utánaolvastam és kiderült, hogy annyira nem is meglepő, hogy felém futott, amikor inkább azt vártam volna, hogy fejvesztve menekül! Egyrészt rengeteg ragadozó les a zöld gyíkra a madaraktól a rókán át egészen a nyestekig, kutyákig és macskákig - sőt a fiatal gyíkoknak a nagyobb ízeltlábúaktól is tartani kell! Épp ezért elég kifinomult módszerei vannak a menekülésre, a legfigyelemreméltóbb az, amikor nagy zajt csapva rohan, majd meglapul és amennyire csak tud halkan elindul visszafelé az üldöző irányába - így illan el a ragadozó megtévesztésével! Ha ez a módszer nem válik be, akkor fára mászik, végső esetben pedig a mindenki által ismert "faroklevetés" következik, ami tudományosabban abból áll, hogy egy izmot megfeszítve eltöri a farokcsigolyát - amíg a ragadozó az így "ledobott" farokra figyel, a gyík elmenekül. Szerencsére erre ebben az esetben nem került sor, visszamászott inkább napozni még egy picit:

img_8534-2.jpg

Egy kicsit szebb megvilágításban a borostyán sárga szemek is megvillantak, de nézzétek ezeket a színeket:

img_8582-2.jpg

És ha már a ragadozókról beszéltünk... Hamar világossá vált, hogy miért volt olyan nyugtalan a gyík, amikor körülbelül 10 helyről hallottam egyszerre sziszegést és csúszást. Újabb rövid mozdulatlanság után egy jó másfél méter hosszú kockás sikló mutatta meg a villás nyelvét előbb szolidan:

img_8548-2.jpg

Aztán kinyújtva is:

img_8549-2.jpg

Egy pár millimétert mozogtam talán, de már ez is elég volt, a sikló azonnal a vízbe vetette magát és máshol folytatta a vadászatot:

img_8557-2.jpg

Hihetetlenül érdekes világ a hüllőké és bár a jégmadárról nem készült kép, a gyík és a sikló kárpótolt bőven. Mindig bebizonyosodik, hogy nyitott szemmel járva a természet minden szeglete tartogat kápráztató részleteket...

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr2513978666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.21. 22:53:22

Szerintem belül egy kicsit biztosan sárkánynak gondolja magát... :D

Boda B. 2018.05.22. 09:03:14

@geegee: Egészen addig, amíg meg nem rezdül valami a környéken, akkor aztán nagyon gyorsan menekülő gyík lesz :)

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása