Az apróvadak Casanovája

Ha valaki mostanában autózik és lakott területen kívül is vezet az útja, akkor nagy eséllyel találkozni fog az út mentén csipegető fácánokkal - ha véletlenül mégsem, akkor a hangját előbb-utóbb biztosan hallhatja, imádnak jelt adni magukról egy-egy éktelen kiáltással.

Engem kifejezetten szórakoztat, amikor egy fácánkakas vagy tyúk az utolsó pillanatig kivár, aztán amikor már majdnem odaér az autó hozzá, akkor kettőt ellép az úttól és "lehajol", mintha ettől láthatatlanná válna, aztán csak várja a sorsát. 

Ez a (néha) túlzott bizalom nem annyira meglepő, hiszen a vadásztársaságok minden évben rengeteg zárt térben tenyésztett, "szelíd" egyedet engednek szabadon, akik közül sokan ragadozók, sokan pedig autók áldozatai lesznek. Az ókorban hozzánk - és szinte a világ összes tájára - betelepített madár nem kártékony és az egyik legfontosabb apróvadunk.

Az egyik legutóbbi fotózásból hazafelé tartva láttam meg egy kakast - tyúkokkal körbevéve, hiszen a fácánok világában a poligámia eléggé megszokott, így van, hogy egy kakast 2-3-4 tyúk is követ. Ahogy észrevett, jött a szokásos hajolás és mozdulatlanság:   

img_9699-edit.jpg

Aztán a felismerés, hogy nem sikerült láthatatlanná válnia és a villámgyors menekülés:

img_9707-edit.jpg

Egy kis természetvédelmi galibát azért mégis okoz a fácán, még ha nem is tehet róla, hiszen sok védett ragadozó esik áldozatul annak, hogy lelövik a fácánok pusztítása miatt (még ha erre nincs is közvetlen bizonyíték). 

A fenti találkozás után kétszáz métert sem tettem meg, egy másik füves részen jött a következő kakas - szerencsére itt már a lemenő Nap is gyönyörű fényt adott:

img_9721-edit.jpg

Itt a rövid rejtőzködést gyors menekülés követte, két rikkantás mellett 30-40 méter futás következett, aztán egy rövid repülés (amiben, a közvélekedéssel szemben nagyon is jó a fácán) és már el is tűnt a szemem elől:

img_9723-edit.jpg

img_9724-edit.jpg

A csodás piros fej mellett nézzétek meg a füleket díszítő tollakat - na meg persze a hatalmas faroktollak is büszkén követik a villámgyorsan menekülő kakast.

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr6115658686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titus Pullo Urbi 2020.05.05. 19:37:00

Szép képek, érdekes cikk :-) De. A fácánkakas "kakatol" és nem rikkant, nem alszik, hanem "felgallyaz" és amikor udvarol, akkor "dürrög". Nem a nyelvtannáci bújt ki belőlem, okulásul írtam le. Amúgy tetszett nagyon a cikk és a képek is csodálatosak :-)

gabiiii 2020.05.05. 19:37:09

A vadászat szelekciós hatása változtathatott a fácánok viselkedésén, mert sok esetben nem menekülnek a vádászok vonala elől, hanem az utolsó pillanatig kivárva az előtt repülnek végig, esetleg át a vonalon, lehetővé téve, hogy egymást lőjék halomra. Normális vadász ilyenkor csak áll és csendben gratulál. Ezért ne vadássz együtt olaszokkal, vagy újgazdag NER lovagokkal, mert ők nem feltétlenül normálisak.

Boda B. 2020.05.05. 20:01:34

@Titus Pullo Urbi: Köszönöm, a kakatolás talán a kedvencem ezek közül :)

Titus Pullo Urbi 2020.05.11. 09:16:57

@Boda B.: a villanyírógépre gondolsz? lehet villany-írógép és villa-nyírógép is :-) a kakatolás is lehet kakatol-ás és a középen alválasztott ige, ami nem is tűr a nyomdafesték :-) édes anyanyelvünk tréfái, hehehe :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.13. 14:17:23

A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye...
:D
Ha jön az autó, akkor nem (csak) lehajol, hanem át is repül az út felett.De sosem előtte, csakis pont akkor, mikor odaér a kocsi.Nem is lenne ezzel baj, ha mondjuk 3 méteres magasságon tenné, de nem, elég neki szerinte a 30 centi is. Ami meg azzal jár hogy beveri a lámpát, vagy a szélvédőt.Lesz@rom a hülye öngyilkos-szuicid hajlamát, de nekem ne verjen költségekbe egy ilyen féleszű...Nagyon haraxom rájuk emiatt.Még nem volt káresemény, de nem rajtuk múlott.

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása