Gulipán, a vízi kaszás
Avagy az ívelt csőr bajnoka

A Kiskunsági Nemzeti Park szinte kifogyhatatlan élményekkel gazdagított a legutóbbi túránk során. Írtam már a róka kölykökről és a gólyatöcsökről is - ezúttal pedig a szintén hihetetlenül izgalmas gulipánok következnek. 

Ahogy a gólyatöcsöket fotóztam, egyszer csak belibbent a képbe az egyik legelegánsabb vízi madár, akivel eddig sosem találkoztam élőben, a remek nevű gulipán - akinek esküszöm, hogy semmi köze a tulipánhoz (bocs). Körülbelül 1-800 fészkelő pár jár Magyarországra, akik a szikes tavak közelségében élnek tavasztól őszig - a telet pedig Ázsiában és Afrikában vészelik át. Fekete-fehér tollazata és kékes lábai vannak, a legfőbb ismertetőjegye azonban egyértelműen a felfelé hajló, kardszerű csőr:

img_0738.jpg

Érdekes módon, amikor a fiókák kikelnek, akkor a csőrük még egyenes, de aztán... Ilyen kanyarokat csak komolyabb versenypályákon látni:

img_0752.jpg

Nagyon érdekes az is, ahogy vadászik. Lépeget a sekély vízben:

img_0759.jpg

Aztán a víz alá merül és kaszál a csőrével, így kapja el az áldozatait, amik lehetnek rovarok, rákok vagy egyéb gerinctelen állatok:

img_0762.jpg

Ez a vadászat sajnos eredménytelenül zárult:

img_0765.jpg

De elég nehéz a kedvét szegni a gulipánnak, fáradhatatlanul kémlelte a vizet:

img_0766.jpg

Aztán valami felkeltette az érdeklődését: 

img_0767.jpg

És hirtelen felszállt és el is tűnt a szemeim elől:

img_0782-2.jpg

Szerencsére volt mit fotózni bőven és amúgy sem siettem sehova, a várakozás pedig ezúttal is bejött, hiszen újra megjelent a színen a gulipán, ezúttal még közelebb, mint korábban:

img_0830-2.jpg

Nem tudom pontosan, hogy a sikertelen vadászat, vagy az én közelségem vette el a kedvét, de a második találkozás nagyon rövidre sikerült, egy távozó röpképet azért még tudtam készíteni:

img_0836.jpg

Egészen elképesztő, semmivel össze nem téveszthető a gulipán, ami nem mellesleg fokozottan védett madár. Csak remélni tudom, hogy lesz még alkalmam velük is találkozni - és esetleg elcsípni egy sikeres vadászat történetét is!

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr2214049642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása