Élet az etetőnél
Terápiás élővilág az orrunk előtt

Az utóbbi pár héten eléggé sűrűre sikerült a program - egy dologra azonban megpróbáltam figyelni, hogy minden héten vigyek egy kis eleséget az etetőhöz. Szerencsére nem egyedül etetek, sokan érzik szívügyüknek a madarak jólétét, úgyhogy sokszor színültig töltött etetők vártak, de akkora a madárforgalom, hogy ezek sem tartanak sokáig.

Persze ha már ott vagyok, általában megpróbálok úgy időzíteni, hogy egy kis fotózás is beleférjen. Az elmúlt hetek alatt felgyülemlett néhány kép, gondoltam kis csokorba válogatva megmutatom, hogy milyen sokszínű élővilággal találkozhatunk a sétánytól egy méterre.

Ha csak néhány percünk van, akkor is jó eséllyel látunk majd cinegéket, akik a legkevésbé félénkek.

Van a széncinege:

img_5769-edit.jpg

A kék cinege:

img_5805-edit.jpg

img_6579-edit.jpg

És a barátcinege:

img_4441-edit.jpg

Kicsit félénkebb, de még mindig könnyen megfigyelhető a csuszka:

img_4425-edit.jpg

img_7379-edit.jpg

Jóval átgondoltabban és körültekintőbben érkeznek a fekete rigók:

img_5857-edit.jpg

Hullámokban és csapatosan repülnek be a cinkegolyók csábítására az őszapók, sokak nagy kedvencei, akik néhány perc falatozás után ugyanolyan gyorsan távoznak, mint ahogy érkeztek:

img_6307-edit.jpg

img_6493-edit.jpg

Ha szerencsénk van, és sikerül sokáig egy helyben állnunk, akkor esetenként megjelennek a tengelicek is, akik egy pillanat alatt kisajátítják az etetőt, és minden cinegét messze üldöznek, aki megpróbál magokat csenni:

img_5927-edit.jpg

img_5935-edit.jpg

Hosszas megfigyelés és kockázatelemzés után berepülhet akár a fakopáncs is. Ő aztán tényleg egy-kettőre a terület ura lesz, vele már a tengelicek sem próbálnak meg packázni:

img_4742-edit.jpg

Félénk, de énekéről könnyen felismerhető a vörösbegy:

img_7321-edit.jpg

Ha ügyesek vagyunk, és a lábunk elé is figyelünk, akkor észrevehetünk egy gyorsan mozgó kis barna gombócot, aki a földről csipeget. Ő lesz az ökörszem:

img_7435-edit.jpg

Aztán láthatunk még balkáni gerlét:

img_7328-edit.jpg

A bokrok között iszonyatos sebességgel repdeső sárgafejű királykát:

img_4124-edit.jpg

A fatörzseken felfelé kapaszkodó fakuszt:

img_4533-edit.jpg

Citromsármányt:

img_4712-edit.jpg

A hihetetlenül intelligens szajkó is meg-megjelenik:

img_4893-edit.jpg

Sőt, a mókusok is érkeznek rendszeresen:

img_4482-edit.jpg

Ezek a fotók persze nem egy nap alatt készültek - de szinte bármikor megyek az etetőhöz, körülbelül ugyanilyen színes élővilág fogad. És akkor még nem beszéltünk a meggyvágóról, a zöldikéről és a zöld küllőről, akik szintén időről-időre megjelennek, csak idén még nem sikerült őket lencsevégre kapnom. 

Egy óra ebben a környezetben sok-sok órányi terápiával ér fel, próbáljátok ki!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr7714585444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.01.28. 15:53:17

Újra csak gratulálni tudok, szép fotók. A madarak világa tényleg nagyon színes, a fentiek közül az őszapó fogott meg. ;)

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása