A bújócska

Nagyon sokszor láttam fenyőpintyeket az etető környékén - majdnem az összes alkalommal messze elkerültek és esélyem sem volt értékelhető fotókat készíteni. Aztán jött a józan paraszti ész és a karnyújtásnyira lévő megoldás - bebújtam egy fa mögé...

Ha nem látsz, ott sem vagyok

Elsőre triviálisnak tűnhet, hiszen egy ötéves gyerek is simán kiszúrna, ahogy ott állok egy fa mögött, főleg, mivel kilógok mögüle, de a madáragy egy picit szerencsére másképp működik. Ahogy elfoglaltam a búvóhelyemet, szinte egy pillantás alatt felélénkült az etető világa. Az addig szinte kizárólag cinegékből álló csapatba szép lassan bekapcsolódtak a verebek:

img_9178-edit.jpg

Nem sokkal később a tengelicek, sőt, még egy zöldike is felbukkant: 

img_9168-edit.jpg

Aztán kiderült, hogy tényleg nagyon jól működik a fa mögé bújás, mert megjelentek a fenyőpintyek is:

img_9197-edit.jpg

Szerintem hihetetlenül menő az a fekete fej és a narancsos mellény. Mivel sikerült lélegzetvisszafojtva, szinte mozdulatlanul állnom, ezért egyre közelebb és közelebb kerültem ezekhez az érdekes madarakhoz, itt már szinte hátrálnom kellett volna, ha még egy kicsit közelebb jön:

img_9131-edit.jpg

img_9138-edit.jpg

img_9146-edit.jpg

Mivel a fenyőpintyek csak télen vendégeskednek nálunk, és alapvetően tőlünk északabbra költenek, ezért igyekeztem kiélvezni a helyzetet, hogy fotózhatom őket.  

img_9209-edit.jpg

img_9229-edit.jpg

img_9242-edit.jpg

Aztán egészen egyedi technikát figyeltem meg: ahelyett, hogy a madár egyenesen az etetőbe repült volna, inkább előtte "lebegett" egyhelyben, és sokszor leszállás nélkül csippentett fel egy magot, mielőtt továbbállt. Nagyon szerettem volna elkapni egy ilyen pillanatot, de az első pár próbálkozás kudarcba fulladt: vagy a kép nem lett éles, vagy a madár fordított hátat, vagy egy ág került az objektív és a madár közé - ez volt az egyetlen hátránya az új búvóhelynek. 

Szerencsére nehezen adom fel, és a fenyőpintyek is éhesek voltak, így sikerült elcsípni a következő jelenetet: 

img_9246-edit.jpg

img_9247-edit.jpg

Persze nem egy fotópályázat nyertes alkotás, de azért nagyon is büszke vagyok rá - és persze örülök, hogy pazarul bevált a fa mögé bújás.

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr9315487582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása