Huszonöt grammnyi brutalitás
A tövisszúró gébics mindennapjai

Néhány évvel ezelőtt valamelyik nagy múltú csatorna természetfilmjében láttam először a tövisszúró gébicset. Megragadt bennem, elsősorban nem azért, mert maga a madár egészen elképesztő a kék-fehér-fekete-barna színével, hanem mert táplálékszerzési, pontosabban raktározási módszereit még a legelvetemültebb pszichopata gyilkos is megirigyelné.

A tövisszúró gébics - ahogy azt a neve elég jól mutatja - ugyanis, amikor sok zsákmányt ejt, nem habzsolja be az összeset, hanem az áldozatait bokrok töviseire szúrja fel - mint amikor mi hűtőbe tesszük a felvágottat. Finoman szólva is kegyetlen, de a kis gébicset ez cseppet sem aggasztja.

Régóta fentem már a fogamat... akarom mondani az objektívemet egy gébicsre és a cigánycsukoktól nem messze rátaláltam egy párra, akik szintén a bernátkúti büntetés végrehajtási intézet melletti földeket választották az otthonuknak. Épp most jöhettek meg, mert a telet ők is Afrikában töltik - van eszük, na.

Tényleg gyönyörű madár, főleg a hím, akinek hamvas kékes fején zorró-maszkként húzódik egy fekete csík, ami egybeolvad a szintén fekete szemével. Romantikus alkat, halkan énekel, rovarokkal kényezteti a kiszemelt tojót, akinek még a lehetséges költőterületeket is bemutatja, hogy a hölgy választhassa ki azt, amelyik neki a legjobban tetszik - igazi Casanova.  

Először a hátam mögött, a cigánycsukoktól nem messze tűnt fel a hím, aminek a kis cigánycsuk nemtetszését fejezte ki, hiszen a fészek közelében nem túl jó hír egy gébics, aki alkalomadtán elfogyaszt gyíktól kezdve madárfiókán keresztül lényegében bármit. Szerencsére a csukoktól érkező rossz szavak arra késztették a hímet, hogy pont elém repüljön egy kis bokor ágára.

Egy pillanat alatt elkapott egy rosszkor rossz helyen lévő bogarat a levegőben:

img_9116.jpg

Aztán pont egy másik pillanat kellett ahhoz, hogy megegye:

img_9120.jpg

Majd még eggyel gébicsszemet nézett (ez a képem amúgy eléggé kedvenc lett arról a napról):

img_9124.jpg

Aztán két bogár elfogyasztása után elégedetten pihent meg:

img_9130.jpg

Még egy kicsit közelebb is tudtam férkőzni:

img_8849.jpg

A tojóról is kattintani tudtam egyet, de sajnos nem lett az igazi a kép, de higgyétek el, mint a madárvilágban általában, itt is a hím az érdekesebb színvilágú. 

Persze, tudom én biológiailag, hogy hogy van, de azért csak felfoghatatlan még mindig számomra, hogy hogyan képes egy 20 grammos madár úgy vadászni, ahogy, aztán kitalálni azt, hogy az el nem fogyasztott ételt tárolja valahol, aztán emlékezni arra, hogy hol tárolta (meg mondjuk elrepülni Afrikába...).

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr5813896862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OrsX 2018.05.08. 15:25:52

Szia! Lehetséges, hogy Zuglóban is láthatok tövisszúrót? Láttam itt is egy hasonló madarat, kék fejjel, szépséges volt, de nem tudtam lefényképezni. Kb veréb méretű vagy picit nagyobb testű madár?

OrsX 2018.05.08. 15:27:34

Ja, szépek a képek, csak így tovább! ;-)

Boda B. 2018.05.14. 16:13:01

@OrsX: Szia!
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok!

Abszolút elképzelhető, hogy láttál. Kicsit azért verébnél nagyobb madárról van szó, 15-20 centi között van, a kékes fej abszolút stimmel :)

Körülbelül 60 ezer pár fészkel az országban, úgyhogy azért ritkának nem nevezhető. Itt találsz egy térképet, amin be vannak jelölve a hazai előfordulásai a gébicsnek: www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-lancol

Köszönöm szépen, igyekszem :)

Üdv
Bence

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása