Hogyan hűtik magukat a madarak?
Amikor már a gyurgyalagnak is melege van

Nem vagyok szakértő, és nem is szeretném annak mutatni magam - de azért elég sok tudományos, megalapozott, tényekkel alátámasztott forrásból leszűrhető az, hogy nem halad túl jó irányba a világ még egy olyan laikusnak is, mint én. Itt például elég jól követhetőek a globális felmelegedés okozta változások a NASA tolmácsolásában. Ott vannak a világszerte pusztító bozót- és erdőtüzek, az átlaghőmérséklet emelkedését pedig a saját bőrünkön is érezhetjük.

Én legalábbis elég jól érzem, hogy a nap huszonnégy órájában próbálja a lehető leghatékonyabban hűteni magát a szervezetem - ami összegezve annyit tesz, hogy teljesen mindegy, hogy mozdulatlanul fekszem a kanapén, olvasok, vagy épp fotózni megyek, egységes ütemben verejtékezek. Na de mi van azokkal, akiknek nincs izzadságmirigye? Mint például ez a gyurgyalag:

img_5585.jpg

Izzadással párologtatni nem tudnak, ezért elsősorban (és persze az iváson kívül) lihegéssel (nyálkahártyán történő párologtatásos hőelvonás, szépen mondva) hűtik magukat - ami mondjuk kutyatulajoknak ismerős lehet. Nézzük csak:

img_5594.jpg

img_5592.jpg

A másik eszközük a hűtésre maga a tollazat - ami nem csak a hideg, de a meleg ellen is védelmet nyújt. Az mindenesetre biztos, hogy ha még az afrikai melegekben edződött gyurgyalagokat is megviseli ez az időjárás, nem meglepő, hogy én is lihegek a forróságban. Persze vannak, akik csukott csőrrel viselik a hőhullámot, mint például ez a gébics tojó:

img_5533sharp.jpg

Ilyenkor mi magunk is sokat segíthetünk amúgy a madarakon, ha egy madáritatót (ami akár egy nem túl mély tálca, vagy cserépalátét is lehet) kiteszünk a kertbe. Persze vannak szerencsések, akiknek elég nagy itató jutott:

img_5657.jpg

Sikerült egy új területet találnom a récék fotózásához, így lényegében a víz szintjéről tudom őket fotózni:

img_5680.jpg

img_5684.jpg

Így azért könnyű elviselni a meleget:

img_5692.jpg

img_5697.jpg

Sokáig foglalkoztatott ebben a témában a kérdés, hogy mondjuk a gólyák, főleg fiatal korukban hogy bírják az egész napos tűző napot egy lámpaoszlop tetején heteken keresztül. A Magyar Madártani Egyesület egyik bejegyzését olvasva aztán világos lett, hogy a fiókák meleg tűrése sokkal jobb, mint a hideg tűrésük. Pont ezért a fiatal gólyák gond nélkül fejlődnek a tűző napon - viszont hűvös, esős időben akár két-három nap alatt elpusztulnak. Ami tehát nekünk felüdülés, nekik épp az ellenkezőjét jelentheti...

   

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr4214171065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.08.09. 10:58:54

Tényleg, ezen én is gondolkodtam már, hogy a gólyafiókák egész nap a fészekben a tűző napon vajon nem kapnak hőgutát? Most megtudtam, hogy nem :)

Boda B. 2018.08.09. 11:16:41

@Múltidéző építészet: Közben az egyik kedvenc könyvemben, Brehm: Az állatok világa című művében is megtaláltam a vonatkozó részt: "Nagy hőségben a fiókákat locsolják is és elébük állva, a naptól elfödik őket, hogy árnyékban legyenek; hűvös és esős időben fiókáikat saját testökkel takarják. A fiókák életök első napjaiban a sarkukon ülnek, később a fészekben felállnak, a tapasztalt szülők a fészekből való kiesés ellen új ágak és rőzseszálak elhelyezésével külön védik őket; csakhamar megismerik a vidéket és bebizonyítják, hogy szemük kezdettől fogva kitünő; mert az eledellel megrakottan közeledő szülőt már messze távolból észreveszik és először mozdulataikkal, később kelepeléssel üdvözlik, bármily ügyetlenül teszik is kezdetben. Növekedésük legalább két teljes hónapig eltart." Itt azért kis szülői segítségről is szó esik:)

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása