Verébalakú terror

Általában elég nyugodt, békés hely a madáretető környéke: szolid csicsergés, enyhe napsütés, némi szellő, kék- és széncinegék tizesével röpködnek a magvakért. Egészen addig, amíg meg nem jelenik a verébalakúak terroralakulata - élükön a legmasszívabb csőr tulajdonosaival, a meggyvágókkal!

Akiknek a meggymag sem kihívás

A cinegék és őszapók az etető környéki hierarchia alsóbb rétegeiben vannak - ha megjelenik mondjuk a csuszka, akkor amíg ő elcsen pár magot, addig mindenki más vigyázban áll. Ez azonban nem tart tovább pár másodpercnél - ahogy a kék-sárga színű madár elrepül, az élet visszaáll a normális kerékvágásba a többieknek is. 

img_9024.jpg

Sokkal nagyobb felfordulást tudnak okozni a verébalakúak rendjébe tartozó pinty- és verébfélék - névszerint a meggyvágók, erdei pintyek és mezei verebek. Ők lényegében kiközösítenek mindenki mást, és akár félórára is elfoglalják az etetőket - ha pedig egy bátrabb cinege megpróbál közéjük keveredni, egy szemvillantás alatt elüldözik.   

A segédek tehát az fenyőpinty:

img_8945.jpg

És a mezei veréb:

img_8916.jpg

img_8921.jpg

A főnök pedig a meggyvágó:

img_8909.jpg

img_8908.jpg
Ahogy az élet minden területén, itt is mindig akad nagyobb hal. Bár a szajkó is verébalakú, de már a varjúfélékhez tartozik, aki hangutánzó képességéről és kék tollairól is híres - én már hallottam utánozni macskanyávogást, egerészölyv kiáltást, autóriasztót (!) és mobiltelefon csörgést is. A szajkó mindenevőként eléggé érdekelt az etetőnél is - méreteiből adódóan pedig elég gyorsan uralma alá hajtja a környéket, főleg, hogy általában 2-3 példány is érkezik egyszerre. Rajta kívül egyedül a fakopáncs az, aki sikeresen tudja megszakítani a meggyvágók uralmát. 

img_8986.jpg

Ha pedig a szajkó is menekül, akkor nagyjából biztos, hogy ki érkezik: 

img_8970.jpg

Bizony, ha a mókus megjön, mindenki más csak biztos távolból figyeli, amíg a rágcsáló teletömi magát - nem véletlenül, hiszen sok példa van rá, amikor a mókus madárfiókat, sőt, kifejlett apró énekesmadarakat is elfogyaszt, ha nagyon éhes. Persze őt is valós veszély fenyegeti: a héja vagy a nyuszt is szívesen fogyasztja őket, épp ezért folyamatosan kémlelik a környéket, az énekesmadarak veszélyt jelző csicsergésére pedig azonnal kereket oldanak. Így zárul be a kör... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benbodaphoto.blog.hu/api/trackback/id/tr8415454390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ttom 2020.02.11. 12:51:41

Üdv! A második képen nem erdei, hanem fenyőpinty lesz!

Gabez 2020.02.11. 12:51:44

Az "erdei pinty" képen igazából egy fenyőpinty van, téli vendég nálunk északról. Az erdei pinty nem megy az etetőre, maximum alatta turkál a földön.
Amúgy a csuszkával nem nagyon törődnek a többiek, nincs "vigyázállás". ;)

Ja és kihagytad a tengeliceket és a zöldikéket, azok jelentik a tömeget. Nálam volt, hogy 200 madár gyűlt össze.

Nagyon szép képek, várlak a "Madárfotózás" FB csoportban, ha Te készítetted őket! ;)

Mitya Ivanov 2020.02.11. 12:51:46

nekem azért más a tapasztalatom. A veréb igazi társas lény, és csak a számbeli fölényét használja ki. A széncinke pedig alapból önmaga is egy agresszív madár, ha a saját területe vagy kajája védelméről van szó. Szemtanúja voltam, hogy egy széncinke nagyon meggyepált az etető melletti bokron egy másik énekes madarat, talán vörösbegy volt, vagy ilyesmi. Addig még a verebek is vigyázzba álltak!
A másik horror, amikor a tövisszúró gébics szedte szét darabjaira a gerlefiókákat...de ez egy másik történet.

Zed is not dead yet 2020.02.11. 12:51:48

És tavasz elején, a párzási időszak kezdetével a meggyvágó viselkedése még arrogánsabbá válik, konkrétan ül az etetőn, leseget befelé az ablakon és időnként egy embereset odavág az ablaküvegre a csőrével, hogy csak úgy kong, mert "mi az hogy mi itt bent a lakásban nem állunk vigyázzban"?

Egyébként érdekes látni a fajoktól és méretektől független kooperációt is köztük, pl. hogy a veréb ül az etetőn és a csőrével lapátolja ki a magot belőle az ablakpárkányra (maga alá egy bő arasszal), ahol pedig nyüzsögnek a többiek, cinegék, meggyvágók, verebek, stb. És ilyet sose csinál, ha egyedül van az etetőn és nincsenek további jelentkezők a kajára, olyankor csak simán eszeget.

Az is érdekes, hogy mennyiféle olyan madár jár az etetőre, amit eddig sose vettem észre, hogy van körülöttünk belőle. Például sok tengelic jár az etetőre, de rendszeresen jön 2 csúszka is (egész télen!), illetve egy egész falkányi őszapó, hihetetlen hogy milyen pici a madár és mekkora farka van ahhoz a kis golyó testéhez képest. Nálunk a tengelicek vezetik az arrogancia-sort, eleve csapatostul jönnek és rengeteget "ordibálnak" egymással is, de minden más madárral is. Ők a meggyvágót is elkergetik akármikor. Mondjuk a meggyvágót a verebek is lelökik az etetőről. Szó szerint, úgy érkezik meg a veréb, hogy gyakorlatilag bodicseket tol és a meggyvágó meg kénytelen repülni egy kört, amíg pedig visszaér, a veréb pont elcsakliz egy napraforgómagot.

Boda B. 2020.02.11. 12:52:23

@ttom: Köszönöm, javítottam :)

Boda B. 2020.02.11. 12:53:26

@Gabez: Sajnos ebben az esetben nem voltak tengelicek és zöldikék - vagy csak félénkek voltak és nem mutatták magukat... A FB csoportba pedig "repülök", köszi ;)

Boda B. 2020.02.11. 12:54:13

@Mitya Ivanov: Szegény gerlefiókás esetet örülök, hogy nem láttam... A tövisszúró nem nagyon ismer kegyelmet, ezt már tapasztaltam...

Boda B. 2020.02.11. 12:54:52

@Zed is not dead yet: Nagyon érdekes, amit írsz, kíváncsi leszek, ha egyszer ide is elvetődik egy tengelic csapat, hogy ki lesz az etető "királya" :)

Boda B. 2020.02.11. 13:00:25

@Gabez: ja és természetesen minden fotó az enyém az oldalon :)

Ben Boda Photography

Izgalmas, érdekes, szórakoztató történetek - természetfotókkal mesélve.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • geegee: Haha, XXL-es, tarajos libák ezek. A nevük angolosan írva pedig game. Ha pedig sokat tökölsz a fény... (2020.06.26. 10:25) A gém, aki íbisz
  • geegee: A fácánnál ostobább jószág kevés van, amilyen szép, pont olyan hülye... :D Ha jön az autó, akkor n... (2020.05.13. 14:17) Az apróvadak Casanovája
  • geegee: Haha, ki qrvácskák... :D Miért nem vittél valami pár kockányi kis húsfélét, odacsalogatni őket köz... (2020.05.13. 14:17) Ravaszdiék a játszótéren
  • Boda B.: @Titus Pullo Urbi: Köszönöm :) (2020.05.11. 09:17) A kotorék ura
  • geegee: @Boda B.: Kösz. :-) (2020.04.15. 08:38) Fotózás a "karanténban"
süti beállítások módosítása